Sajtómegjelenések | Linkek | Kapcsolat/Kiadó english | deutsch
Megrendelés
Élményeim 2. Az első Duna-hídnál
Milyen is volt Donaueschingennél, az első Duna-híd fotózása?

Felkészülten érkeztem az első Duna hídhoz. Tudtam, hogy a Brigach és a Breg patak összefolyásához közel, attól 40-50 méterre találom. Láttam képet róla. Tudtam, főútvonal fut át rajta. Saját szemmel látni mégis más. Mindig más. 

Odaérek, szemügyre veszem. Se nem kicsi, se nem nagy. Egyszerű, szekrény* keresztmetszetű vasbeton híd. Borzasztó, hogy vizuálisan egy vékony csík!  Persze ha nem 93, hanem pl. 160 méter lenne, akkor lenne csak vékony! Ez persze nem stimmel, mert akkor másmilyennek is építhetik, de ez van, mit spekulálok efféléken?!. Mit csináljak? Hogy fotózzam le ezt érdekesnek?

Kihagyhatom? Persze hogy nem. Mindnek, az ilyeneknek is benne kell lenniük a könyvben. A Duna összes hídja!

Fel s alá járkáltam és gondolkodtam, hogyan is fotózzam. Csináltam egy csomó képet, aztán a felét kitöröltem (Canon 5D). Töprengés, járkálás. Egy-két jó kép kell, de honnan, hogyan? Ez a híd képileg nem mond semmit.!. Újra nekiálltam, fotóztam. Hónapokkal később újabb "látogatás" majd képválogatás közben sem találtam benne semmi izgalmasat, érdekeset.

Nem ezt a fotót választottam a könyvbe, hanem azt, amelyikbe az ősz színeivel dinamikát, színdinamikát komponáltam. Látható az a kép itt? Igen az "Ízelítő a könyvből" menüben. (Németország, Baden-Württemberg)

*Mi a szekrény keresztmetszet? Hogy néz ki az ilyen híd?   Egyszerűen: hosszúkás doboz, amelynek fölső lapja, fedele oldalt kissé túlnyúlik. Lehet zárt és a két végén nyílással ellátott. Előnye, hogy viszonylag kevés anyag felhasználásával teherbíró és gazdaságos szerkezet készíthető alkalmazásával. Vasbetonból, acélból és a kettő közös alkalmazásával egyaránt  készülhet. Ez utóbbiakat a magyar szaknyelvben  'öszvér' szerkezetnek hívják.

Más, Donaueschingenből. Nem Duna híd. 

 A városból kiszaladó Brigach és a bővizű Breg által alkotott félsziget csúcsán áll ez a szobor, amely nem Duna emlék. A kétalakos szobor talapzatán olvasható szöveg nyers fordításban:

"A mi szeretett szülővárosunk / Donaueschingen / Irma és Max Egon / Aranylakodalmunk emlékére / 1939. juni 19."

A két könyv együtt csak 9450,- Ft! borito

A megrendelés folyamata:

1. A "megrendelem" gombra kattintva értelemszerűent töltse ki a mezőket.

2. Válassza ki a szállítás módját. Postai helyett Pick Pack Pontokon keresztük történik a szállítás. Ezért a megjegyzés rovatban kérjük adja meg az átvételi Pick Pack Pontot. http://www.pickpackpont.hu/

3. Ha személyesen, akkor időpontegyeztetés a következő telefonszámok egyikén: 1/353-4075, 30/242-2051.
  


Partnereink

Speciálterv Kft.

Első Lánchíd Bt. 

Gyere velünk vizitúrázni

Yuki Stúdió