Sajtómegjelenések | Linkek | Kapcsolat/Kiadó english | deutsch
Megrendelés
Hidászünnep: az 'Év Hidásza' Hajós Bence, 'Apáthy' díjas Szarka Judit, Dr. Träger Herbert 85 éves!
Hidász Napok 2012. Megemlékezés a 100 éve született APÁTHY ÁRPÁD-ról. Sopron, IX. 18-19.

duna,dunai hidak,tisza,uj hid,dijazott,Clark

Jobbra  a díjazott Hajós Bence, balra az átadó a KKK főigazgatója: Szabó Zoltán.  Az "Év Hidásza" kitüntetést a hidász szakma 1994-ben alapította. Elsőként dr. Tóth Ernő kapta meg.

Hajós Bence még egyetemi hallgató korában elkezdte szorgalmazni az Ipoly-hidak újjáépítését. Munkája eredménye: 2011-ben kettő elkészült (Ráróspusztai, a Pösténypuszta-Pető/Petov Katalin-híd), kettőnek pedig  készek a tervei. Megyei hidászként is kiemelkedő a teljesítménye. A http://elsolanchid.hu c. weblapján hozzáférhetővé teszi a "Lánchíd füzetek" c. szakmai sorozatot, a megyei hídtörténet, és a hidász szakma más hasznos kiadványait.

borsod abauj,Miskolc,boltozatok,hid,köhidSzarka Judit,  Borsod-Abaúj-Zemplén Megye hidászmérnöke kapta 2012-ben az "Apáthy Árpád" díjat. A szakma  annak adományozza ezt az elismerést, aki kiemelkedően sokat tett a hidakért. Korábban a nap másik két ünnepeltje, dr. Träger Herbert és Hajós Bence is megkapta az "Apáthy Árpád" díjat.

mernok,hidasz,hid,magyar,jubileum

Jobbra az ünnepelt dr. Träger Herbert (85 évesen, frissen), balra a köszöntő dr. Tóth Ernő (75 évesen, frissen).

erdberger brücke,lafranconi híd,melk,donau,duna

Kolozsi Gyula hidászmérnök(Viapontis Kft.) méltatja dr. Träger Herbert munkásságát.

jubileum,kábelhidak, wien donaubrücken 

A hidász szakma egy pár hónapja csak német és angol nyelven kiadott szakkönyvvel fejezte ki tiszteletét. Természetesen a német változattal lepték meg doyenjüket. A gazdagon illusztrált album: Holger Svensson: Ferdekábeles hidak - 40 év világszerte szerzett tapasztalatai.  

---------------------------------------

A konferencia nyitóelőadását a két korelnök, dr. Tóth Ernő és dr. Träger Herbert tartotta. Ők személyes élményeiket is felelevenítették Apáthy Árpádra emlékezve. 

centenárium,kishidak,számítógépes nyilvántartás

A volt "közúti főhidász" két nagy érdeme a sok közül:

  • 1965. óta van számítógépes hídnyilvántartás. Akkor ilyennel az egész világon csak néhány ország rendelkezett.
  • Ő kezdeményezte az 1950-es években a kishidak korszerűsítését. Elérte, hogy 10 év alatt gyakorlatilag eltűntek a fahidak az úthálózatról, 800 helyett csak 15 maradt!

Az Útügyi Világszövetség hidász munkabizottságában végzett munkájáról Karkus János, a jogszabályok és előírások változásairól Kolozsi Gyula (MAÚT) tartott előadást (mindketten: Via-Pontis-ok).

A Közgép Zrt. munkatársai a vásárosnaményi Tisza-híd, a Szajol-Püspökladány vasúti vonalszakasz műtárgyainak építéséről és a marcaltői Rába-híd felújításáról adtak elő. (Sereg Tamás, Kozári György, Bogó Viktor)

Az üzemeltetési és ellenőrzési feladatokról Csikós Csaba és  Eser Attila (ÁAK Zrt.), Sárosi Tamás és Konstantino Mihajlovics (National Instruments - tolmács: Karkus János) és dr. Seidl Ágoston tartott előadást.

Az M0 déli szektor néhány hídjának rekonstrukciós tervezéséről Horváth Adrián és Bertalan Csaba (FŐMTERV), Bartus Róbert (Unitef 83') Vakarcs László és Teiter Zoltán (UVATERV Zrt.) valamint Árkai György (CÉH Zrt.) beszélt.

A MÁSODIK NAP ELŐADÁSAI:

A sókorrózió csökkentésének szükségessége és lehetőségei: dr. Tóth Ernő (KKK). - Hidak és hidászok a hazai és nemzetközi sajtóban: Tóth Tibor (Sztrádaline Kft.). -  A Duna vasbeton hídjainak esztétikájáról: Gyukics Péter fotóművész. - Pest megyei Ipoly-hidak tervezése: Vakarcs László és Teiter Zoltán (UVATERV Zrt.). - Hídügyek: Hesz Gábor (Magyar Közút Nzrt.). - Új, POLYFLEX burkolat dilatáció: Gustav Gallai (Reisner and Wolff Engineering Gmbh.) Tolmács: Seidl Ágoston.

 Az összefoglalót dr. Tóth Ernő tartotta. Hozzászólt: Vértes Mária, dr. Domanovszky Sándor, Kolozsi Gyula.

A két könyv együtt csak 9450,- Ft! borito

A megrendelés folyamata:

1. A "megrendelem" gombra kattintva értelemszerűent töltse ki a mezőket.

2. Válassza ki a szállítás módját. Postai helyett Pick Pack Pontokon keresztük történik a szállítás. Ezért a megjegyzés rovatban kérjük adja meg az átvételi Pick Pack Pontot. http://www.pickpackpont.hu/

3. Ha személyesen, akkor időpontegyeztetés a következő telefonszámok egyikén: 1/353-4075, 30/242-2051.
  


Partnereink

Speciálterv Kft.

Első Lánchíd Bt. 

Gyere velünk vizitúrázni

Yuki Stúdió